Poppies geboorte

Vorige Artikel 7 van 8 Volgende

De geboorte van Poppie

In het jaar 2016 zag de Loving Memory Doll het levenslicht. Het verlies van een lieve vriendin aan borstkanker en in dezelfde periode nog twee jonge moeders die hetzelfde lot trof op de basisschool van onze kinderen, was het begin van het ontwerp en de ontwikkeling van de Loving Memory Doll.

Door mijn wens om iets te kunnen betekenen voor de dochter van mijn vriendin, ben ik me gaan verdiepen in het aanbod van rouwverwerking voor kinderen. Wat mij opviel was dat er vooral actieve vormen van rouwverwerking worden aangeboden zoals schilderen, spelletjes etc. Er bleek weinig tot niets op de markt te zijn voor juist die stille, moeilijke momenten als een kind gaat slapen of zich verdrietig voelt, terwijl juist dan het verdriet en het gemis vaak het grootst is. Vanuit dit gegeven heb ik de Loving Memory Doll ontworpen. Een herinneringsknuffel, voor de stille momenten die je helpt om fijne, warme herinneringen aan dierbare mensen in je leven dichtbij te houden.

Via een gezamenlijke kennis kwam ik in contact met Karin Spapens. Als rouwbegeleidster begeleidt Karin kinderen en gezinnen vanuit haar eigen praktijk de Zeester. Een bijzondere ontmoeting, want we kwamen er al snel achter dat we dezelfde taal spreken. De Loving Memory Doll werd meteen na onze eerste ontmoeting omarmd en vond een warme plek in haar praktijk. Vele afspraken volgden en samen ontwikkelden wij een workshop rondom de Loving Memory Doll waarin alle belangrijke elementen die ik tijdens het ontwerpen van de Doll was tegengekomen, een plek hebben gekregen. Daarbij gaat het om het verbindende element; Het samen zoeken naar foto’s, praten, huilen en vaak ook lachen om herinneringen die je samen deelt. Het erkennen van het verlies door het ruimte en aandacht te geven. Het tastbaar maken van het kind zijn/haar fijnste herinneringen door het maken van je eigen anker (Doll) die je kracht en veiligheid geven.

We zijn samen workshops gaan geven, in kleine groepjes van maximaal zes kinderen. Kinderen hebben op deze manier de kans om op hun eigen niveau verhalen uit te wisselen en ze zien en ervaren hierdoor ook dat ze niet de enige zijn die een groot verlies hebben meegemaakt. Elke keer staan we samen weer versteld van de positieve en helende impact van de workshop en de ontroerende reacties van de kinderen bij het in ontvangst nemen van hun zelfgemaakte Loving Memory Doll. Daarbij horen ook de teruggekoppelde verhalen van ouders, die vertellen dat de kracht van de Loving Memory Doll nog veel verder reikt dan wij dachten of konden voorzien. Het maakt ons beiden zo intens blij en dankbaar om dit proces zowel individueel als in kleine groepjes te mogen begeleiden.

Net als Karin ben ik de opleiding tot verliesbegeleider gaan volgen aan het Land van Rouw. Reizend door mijn eigen rouwlandschap kwam ik erachter dat mijn intuïtie mij al vooruit was gesneld, ik had de Loving Memory Doll met terugwerkende kracht eigenlijk ook voor mezelf gemaakt. Toen ik heel klein was, heb ik een broertje en een zusje verloren.

Dit wist ik wel als feit, maar ik heb nooit geweten dat dit verlies zo’n geweldige impact op mijn leven heeft gehad. Mijn reis was intens, verdrietig, louterend en uiteindelijk bevrijdend. Na mijn reis door het land van rouw voelt mijn leven zoveel lichter. De Loving Memory Doll heeft mij enorm geholpen met mijn eigen verhaal. Nu kan ze los van mij echt de wijde wereld in om heel veel andere kinderen te helpen die net als ik, een verlieservaring hebben meegemaakt.

De naam Loving Memory Doll klopt voor mij niet meer. Ze is gegroeid, net als ik, en losser, speelser, lichter geworden. Ik hernoem haar daarom tot Poppie. Poppie helpt…

Poppie helpt je door je troost en veiligheid te bieden, ze laat je lachen en verhalen vertellen. Ze verbindt en geeft je kracht en rust.

Het is mijn passie en missie om de kracht van Poppie toegankelijk te maken voor alle kinderen die deze vorm van ondersteuning en troost goed kunnen gebruiken. Vanuit het fundament dat we hiervoor de afgelopen jaren gelegd hebben vindt Poppie steeds meer haar weg naar zorgprofessionals die de Poppie-methodiek omarmen en haar inzetten in individuele trajecten om kinderen te ondersteunen bij hun verlieservaring. Ook wordt Poppie al succesvol ingezet in trajecten van de GGZ en Veilig Thuis. De Poppie-familie wordt steeds groter en dat is geweldig nieuws!

Poppie heeft inmiddels een fijn en deskundig team om zich heen verzameld, samen zoeken we naar plekken waar Poppie zou kunnen landen. We richten ons op ziekenhuizen, instellingen en organisaties waarbij de zorg en het welzijn van het kind voorop staat. Ook richten we ons op individuele, professionele zorgaanbieders die interesse hebben om de Poppie-methode in te zetten binnen hun praktijk. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand, of denk je dat de Poppie-methodiek goed zou passen binnen jouw organisatie of instelling? Laat het ons weten en neem contact op, wij spreken jou graag!

Achter de schermen werken wij hard aan een nieuwe website voor Poppie. Voor nu kun je alle informatie over Poppie nog vinden op www.studiomilu.nl

Via de pagina NEWS houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Poppie.

Lieve groet,

Marieke

 

© 2015 - 2024 studio Milu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel